Alle cursussen >  Natuurfotografie >  Gooise Meren > Mara Mania: de ultieme wildlife fotografie reis!

Mara Mania: de ultieme wildlife fotografie reis!

Gooise Meren - Beginner - In een groep

workshopimg

€ 2865,-

Workshop boeken

Voorbeeldfoto’s

Video

Wat ga je leren?

Tijdens deze safari workshop reis naar de Masaai Mara in Kenia leer je alle ins- en outs van wildlife fotografie: welke instellingen gebruik je en hoe maak je mooie composities of creatieve belichtingen? Deze foto reis is geschikt voor zowel beginnende als gevordere fotografen, en zelfs niet-fotograferende medereizigers. 


Maar ook: hoe gedragen de dieren zich en hoe kun je daar op anticiperen? Buiten de drives om is er ook voldoende de ruimte om fotoselectie en bewerking te bespreken. Daarnaast zul je ook veel leren over fotografie in het algemeen. 


Tot slot is de gehele reis ook een prachtige en unieke ervaring! Een waarschuwing: je zou zo maar eens aan Afrika verslaafd kunnen raken...

Cursusbeschrijving

Wil je graag op een fenomenale plek wildlife fotograferen en hier meer over leren? De Masaai Mara in Kenia is misschien wel één van de mooiste plekken ter wereld om dit te doen.

In november 2020 organiseer ik, in samenwerking met touroperator Angeli Travel, een fotoreis naar dit schitterende Afrikaanse natuurreservaat.

Over de Mara

Kenia’s Masaai Mara is een iconisch natuurreservaat en één van de mooiste plekken in Afrika om wilde dieren te zien. Het is onderdeel van het Serengeti eco systeem, met een totale grootte van maar liefst 30.000 vierkante kilometer. Behalve de vlaktes ‘plains’ is er bij de rivieren veel bebossing welke beschutting biedt aan dieren. De drie grote katten (leeuw, luipaard en cheetah) zijn veelvuldig aanwezig in dit reservaat maar uiteraard ook vele andere dieren als olifanten, giraffes, vele vogelsoorten (meer dan 400), andere roofdieren als hyena’s en jakhalzen, diverse soorten antelopes en gazellen en de zwarte neushoorn.

De maanden november tot en met februari zijn veel rustiger dan het drukke hoogseizoen en daarom uitermate geschikt voor fotografie. Het typische en zeer herkenbare open savanne landschap (met glooiende vergezichten en af en toe een acacia boom) in de Mara biedt fraaie gelegenheden om zonsondergangs- en silhouet shots te maken.

De ins en outs van wildlife fotografie

Behalve een mooie safari reis is dit ook een fotoworkshop. Gedurende een volle week zullen deelnemers veel leren over het fotograferen van wildlife in het bijzonder, en over fotografie in het algemeen. Met maximaal 6 deelnemers zal er optimale aandacht zijn voor iedereen.

Naast professioneel fotograaf ben ik ook fotodocent, verbonden aan de Gooische Fotoschool. Tijdens de trip zal ik op game drives helpen met vragen en samen met onze lokale Masai gidsen ervoor zorgen dat we op de juiste plekken staan voor fotografie. Je zult veel leren over de juiste camera instellingen voor het fotograferen van wildlife maar ook over het maken van creatieve composities en belichting, en hoe om te gaan met lastige situaties zoals zonsondergangen of fotografie bij weinig licht.

In het kamp, tussen de drives door, sta ik ter beschikking voor specifieke vragen en uitleg over fotoselectie en nabewerking. De combinatie van mijn ervaring als fotograaf en docent, samen met de prachtige mogelijkheden die de Mara biedt, zullen ervoor zorgen dat je met mooie foto’s zal thuiskomen.

Deze reis is geschikt voor alle niveau’s van fotografen. Beginnende fotografen zullen behoorlijke stappen maken met niet alleen wildlife fotografie, maar ook hun fotografie vaardigheden in het algemeen. (Zeer) ervaren fotografen die nog niet veel eerder aan wildlife fotografie hebben gedaan, zullen veel baat hebben bij de specifieke tips voor fotografie van wildlife, aangezien dat vaak een andere manier van werken vereist dan gewend. Deze trip levert bovendien veel betere foto’s op dan ‘gewone’ safari reizen omdat we veel tijd hebben, genoeg bewegingsruimte in de auto en gelegenheid om onze voertuigen goed te positioneren.

De ultieme Out of Africa beleving!

Ons kamp is een prachtig tentenkamp aan de Mara rivier, centraal gelegen in het reservaat, met een zeer persoonlijke touch. De tenten bieden een ultiem ‘bush’ gevoel (‘s nachts hoor je bijvoorbeeld de nijlpaarden in de rivier), maar zijn wel zeer comfortabel en ruim. Ze zijn uitgerust met een warme douche, een groot bed, solar lampen en zelfs oplaadpunten voor batterijen. De lunches en diners worden gezamenlijk gebruikt en zijn van prima kwaliteit. Na de drives kunnen we heerlijk bij het kampvuur genieten van een lekker drankje en de verhalen van de dag uitwisselen. Voor de liefhebber is het mogelijk om optioneel een ballonvaart te boeken of een heerlijke massage in de spa.

Onze dagen beginnen vroeg met een wake-up call rond 5 uur, waarna we na wat koffie en thee al voor 6 uur vertrekken om direct bij het eerste licht op de goede plekken te zijn. De eerste uren maken we gebruik van het beste licht; later op de ochtend zullen we op een mooie (en veilige) plek stoppen om de benen te strekken en van ons meegenomen ontbijt te genieten. Rond 11 uur zijn we terug in het kamp om wat uit te rusten, voor de gezamenlijke lunch en uiteraard om verdere vragen over fotografie te behandelen. Rond 4 uur in de middag vertrekken we weer voor onze middag drive, die tot circa 7 uur duurt. Bij elkaar zullen we wel meer dan 45 uur in het veld doorbrengen met onze gidsen!

Programma en kosten:

Datum: van zondag 8 t/m zaterdag 14 november 2020
Locatie: Mara Eden Safari Camp, Masaai Mara in Kenia
Deelnemers: maximaal 7 (verdeeld over twee auto’s)
Niveau: deze reis is geschikt voor alle niveau’s van fotografie. Geen speciale vereisten aan conditie. Niet-fotograferende reisgenoten zijn ook welkom.
Kosten: 2865 US dollar (op basis van gedeelde accommodatie met 2 personen (double of twin bedden); single supplement is 250 US dollar)

Inclusief:

 • transfer vanaf de internationale luchthaven naar Wilson Airport,
 • retourvlucht in een klein vliegtuigje naar de airstrip in de Masaai Mara,
 • transfer vanaf de airstrip naar het kamp en terug,
 • zes volledige ‘full board’ dagen verblijf in het kamp (ontbijt, lunch, diner inclusief),
 • onbeperkt thee, koffie en water beschikbaar,
 • twaalf game drives in 6 dagen
 • gebruik van zeer geschikte Landcruisers voor fotografie (open zijkanten en open dak), bestuurd door een lokale gids,
 • pre-trip meeting / mogelijkheid vooraf voor vragen over mee te nemen apparatuur, tips, etc..
 • park fees Masaai Mara National Reserve.

Niet inclusief:

 • kosten internationale vlucht,
 • reis- en annuleringsverzekering (10% korting op premie Europeesche indien geboekt via Angeli Travel),
 • visum kosten,
 • vaccinaties indien nodig,
 • persoonlijke kosten (bar rekening voor drankjes in het kamp, fooien en extra te boeken activiteiten),
 • € 20,- boekingskosten Angeli Travel en € 2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per boeking/rekening.

Boekingen en betalingen verlopen via Angeli Travel, lid van de ANVR, SGR (Stichting Garantiefonds Reizen) en Calamiteitenfonds. 

Meer weten of je inschrijven? Neem contact met mij op via wildlife@evertdoorn.nl

Alle info is ook te vinden op mijn website: https://www.thewildsite.nl/fotoreis-masaai-mara/

 

Vereisten voor de cursus

- een gezonde portie reislust!
- camera + geschikte lenzen (ook goed te huren; ik geef graag advies). Ook niet-fotograferende reisgenoten zijn meer dan welkom. 
- geen speciale vereisten aan conditie vereist (hou er wel rekening mee dat

Programma

Bekijk alle data van deze cursus

Datum

08-11-2020

Locatie

Gooise Meren

Over de instructeur

Hi, ik ben Evert. In het dagelijks leven professioneel fotograaf die onder andere bruiloften, zakelijke portretten en bedrijfsreportages maakt. Daarnaast ben ik ook actief als docent voor een lokale fotoschool waar ik onder andere de workshops flitsen geef. Als 'hobby' doe ik aan wildlife fotografie, en daar bied ik nu ook een prachtige workshop / fotografie reis voor aan: naar de Masai Mara in Kenia, misschien wel het mooiste gebied ter wereld om wildlife te fotograferen! Met mijn kennis van fotografie en vaardigheden als docent zullen deelnemers aan deze reis niet alleen een geweldige safari meemaken, maar ook een heleboel leren op het gebied van fotografie. Ga je mee?

Bekijk workshopsite

Favoriete foto instructeur

Dit is misschien technisch gezien niet mijn beste foto, maar wel een grote favoriet en dat komt vooral door het bijzondere moment.

Dat je een moederluipaard en haar welp van zo dichtbij, zo ontspannen kan bekijken is echt fenomenaal. Luipaarden kunnen heel erg relaxed zijn zoals deze dieren, maar er zijn er ook bij die veel schuwer zijn; in zo'n geval bewaar je uiteraard veel meer afstand of laat je het dier helemaal met rust. Wat leuk is om te zien is dat de welp de ontspannenheid van haar moeder goed aanvoelt en overneemt. 

Deze foto is ook een mooi voorbeeld van de samenwerking met onze uitstekende gidsen die we gebruiken, die ervoor zorgen dat we goed in positie komen te staan. Je hebt elkaar echt nodig om tot goede foto's te komen; vanzelf gaat het nooit! 

Technische info: Canon 5D Mark IV met een 500mm F/4 II telelens. Sluitertijd 1/400, bij diafragma 7.1 en iso 800 (lens gestabiliseerd met een beanbag op de open zijkant van de auto).