Alle cursussen >  Trouwfotografie >  Enschede > Journalistieke (trouw)fotografie - Indra Simons

Journalistieke (trouw)fotografie - Indra Simons

Enschede - Gevorderd - In een groep

workshopimg

€ 295,-

Workshop boeken

Voorbeeldfoto’s

Video

Wat ga je leren?


 • Licht – Moment – Compositie. In aansluiting op het e-book “Work it” zal ik jullie meenemen door de highlights van wat belangrijk is in een goede foto, en hoe je dat kunt bereiken.

 • Welke lenzen/bodies/flitsers gebruik ik, wanneer en hoe?

 • Fotobespreking

  Keuzemenu:

 • Nabewerking. Wat is mijn workflow en welke Lightroomfuncties gebruik ik?

 • Hands-on flitsinstructie, zowel on- als off-camera.

 • Shoot met bruidspaar / groepsfoto’s, wat is mijn aanpak?

 • Backbuttonfocus. Wat is het en waarom/wanneer zet je het in?

 • Intakegesprek, werkwijze, offerte, boeking, algemene voorwaarden Albums: welke soorten, albumontwerp.

Cursusbeschrijving

Toe aan een volgende stap in je reportagefotografie?
Geen momenten meer najagen en hopen ‘dat er wat bij zit’, maar wéten wat je moet doen om een kiekje te transformeren naar een krachtig beeld dat overkomt? Snappen hoe je door het juiste gebruik van licht en compositie een verhaal beter in beeld kunt brengen?

Kortom: toe aan een verbetering van je skills als fotograaf?

De workshop maakt hoofdzakelijk gebruik van voorbeelden uit de trouwfotografie én uit day in the life shoots, maar wat je daar van opsteekt is zeker ook van toepassing op andersoortige ongeposeerde reportages. Denk bijvoorbeeld aan afscheidsfotografie.

We gaan in op de drie elementen die een goede foto nodig heeft: Licht, moment en compositie. Het moment is natuurlijk het belangrijkst, maar om de foto zo krachtig mogelijk te laten overkomen zul je echt tijdens het fotograferen moeten letten op een sterke compositie en het beste licht / een kloppende belichting.

Daarnaast komt natuurlijk ook techniek aan bod: welke apparatuur gebruik je onder welke omstandigheden, hoe zorg je het eenvoudigst voor een goede belichting, juist in ‘manual’, hoe zet je je flitser(s) op een goede manier in.

Vereisten voor de cursus

 • Een (semi)professionele camera en een of meerdere goede lenzen.
 • Gedegen basiskennis van en basis-ervaring met fotografie.
 • Het is prettig als je goed op de hoogte bent van de samenwerking tussen iso, diafragma en sluitertijd,&

Programma

Bekijk alle data van deze cursus

Datum

14-04-2021

Locatie

Enschede

Over de instructeur

Indra Simons is zelfstandig fotograaf sinds 2006. De nadruk ligt op trouwreportages en zakelijk en editorial portret. Ze won vele nationale en internationale awards met haar journalistieke (niet geensceneerde) trouwreportages. Haar kennis deelt ze graag, zowel met foto-hobbyisten als de meer gevorderde en professionele fotografen.

Bekijk workshopsite

Favoriete foto instructeur

Canon 5d mark IV - Sigma ART 35mm 1.4 - ISO 400 - F4.5 - t 1/320

Een van mijn all-time favorites! Deze foto laat zien hoe dichtbij je als fotograaf kunt komen om een foto te maken die overkomt, zonder dat je het moment verstoort.

Met een 35 mm lens met vast brandpunt ben je min of meer gedwongen heel dicht bij je onderwerp te komen. En dat is ook heel goed, want zo ervaart de kijker een situatie als deze ook alsof hij er zelf bij was.

Omdat ik wist dat de bruid en haar opa een speciale band hebben, bleef ik tijdens de felicititaties gespitst op dit moment. Ik bekeek vooraf vanaf welke kant dit het beste te fotograferen was, omdat je altijd de achtergrond mee moet nemen in je compostie. In dit geval moest die niet te rommelig zijn, en dus koos ik voor een achtergrond van publiek, lucht en bos. Het was lichtbewolkt, dus ik hoefde niet na te denken over het licht en hoe dit het beste tot zijn recht zou kunnen komen, ik kon mij concentreren op moment en compositie.

Op het moment zelf wilde ik beide expressies goed in beeld brengen, dus heb ik volledig 'en profiel' gefotografeerd. Ik zakte iets door de knieen om de ogen te positioneren tegen de egale achtergrond van de bomen, zodat je de blik goed kunt zien. 

In eerste instantie fotografeerde ik zonder de bruidegom in beeld te nemen, maar toen ik opmerkte dat hij ook betrokken was door zijn blik, heb ik de serie foto's daarna net wat meer naar links gekadreerd zodat hij ook in beeld kwam. 

In de nabewerking vond ik het beter om deze foto in zwart-wit om te zetten, omdat de kleuren van de kleding van de gasten en de bomen in de achtergrond anders af zouden leiden. Dit is het eindresultaat, dat een blij bruidspaar, een trotste opa en meerdere awards opleverde!